Afgelopen vrijdag heeft De Kof 1 zichzelf definitief gehandhaafd in de Eerste Divisie. In Harderwijk greep het met nog maar drie seconden op de speelklok de volle buit en is daardoor niet meer in te halen door de concurrentie onder de rode streep. Het zou in theorie nog nacompetitie kunnen spelen, maar dan voor promotie naar de Eredivisie. Daarin is het wel afhankelijk van het resultaat van twee andere clubs in de laatste speelronde aanstaande vrijdag.

Slechte wedstrijd

Vooraf was het al zeker dat Sporting Harderwijk zou degraderen uit de Eerste Divisie, dit was al een paar weken bekend. Maar toch was er binnen de spelersgroep geen onderschatting voor de degradant uit de Eerste Divisie. In de thuiswedstrijd werd er immers op een zure manier verloren, maar het wist wanneer het uitging van eigen kracht dat het de drie punten wel naar Urk moest nemen. De Kof 1 begon sterk aan de wedstrijd, veel balbezit en steeds dreiging op het doel van Sporting Harderwijk. De 0-1 voorsprong was er één uit het zaalvoetbalboekje. Kees de Boer speelde Albert Hendrik Romkes in, die goed klaarlegde op diezelfde Kees de Boer die vervolgens op schitterende wijze de openingstreffer binnenschoot.

De voorsprong leek de Urker zaalvoetballers geen goed te doen, het was juist de ploeg uit Harderwijk die steeds dreigender werd voor het doel van de Urkers. Vooral door eigen fouten en onnodig balverlies, toch was het Willem Snoek die de Urkers op schitterende wijze op 0-2 voorsprong zette. Het slechte spel werd er niet minder om en het was wachten op een tegentreffer en die kwam er ook. Oussama Lababi kon simpel wegdraaien en zijn inzet die op de paal eindigde werd er in tweede instantie wel ingeschoten door Aatif Rachidi. Het tegendoelpunt bleek geen wake-up call, want een minuut later stond het via Naoufal Boutachkourt zelfs gelijk. Vlak voor rust had zelfs erger kunnen worden, maar de paal was de Urker redding.

Strijden voor de punten

In de tweede helft kwam de Kof 1 iets beter uit de kleedkamer, het zette goed druk wanneer Sporting Harderwijk in balbezit was en was er meer dreiging richting het doel. Het was dan ook niet meer dan logisch dat het De Kof was die weer op voorsprong kwam. Een werkelijk schitterende actie van Kees de Boer rondde hij schitterend af. Twee minuten later kon Riekelt Snoek goed naar binnenkomen, zijn schot werd in eerste instantie nog gekeerd door Qouraishi maar de rebound was voor Klaas Jelle Romkes, die zijn ploeg weer op een marge van twee zette.

Zakelijk uitspelen zou je zeggen, maar niets bleek minder waar. Overigens had dit wel gekund want het was De Kof die in een overname de wedstrijd kon beslissen, maar wederom balverlies betekende dat Aatif Rachidi zijn tweede van de avond kon binnen schieten. Na de aansluitingstreffer was het De Kof die de grootste kans kreeg om de wedstrijd te beslissen. Maar Jan Kramer kon de bal niet genoeg drukken waardoor zijn inzet naast het doel ging, hij raakte zelfs geblesseerd waardoor hij een twijfelgeval is voor de laatste thuiswedstrijd tegen Texel’94.

Handhaving veiliggesteld

En waar het aanwezige publiek uit Urk al bang voor was gebeurde dan toch. De 4-4 van Ali el Hadadi, ruim één minuut voor tijd. Volledig tegen de verhouding in, maar de Urkers hadden het volledig aan zichzelf te wijten. Het eigen slechte spel en irritaties tegen de scheidsrechters leek de Urkers de das om te doen. Want hoe je het ook went of keert, een punt tegen het al gedegradeerde Harderwijk voelde gewoon als een nederlaag. Zeker als je bedenkt dat met een gelijkspel De Kof nog steeds niet veilig zou zijn.

Maar net als eerder dit seizoen in Hoorn, gebeurde afgelopen vrijdagavond ook in Harderwijk. Een doelpunt vlak voor tijd, en welgeteld drie seconden voor tijd. En dit keer eentje met de waarde van drie volle punten en eentje die definitieve handhaving betekende. Een individuele actie van Kees de Boer leek te mislukken, maar via zijn linkerbeen kreeg hij de bal toch bij de tweede paal waar Klaas Jelle Romkes de verlossende driepunter binnentikte: 4-5.

Sponsoren