Staartweg 32
8321NB
URK
tel. 0527-682848

Het is de zaalvoetballers van De Kof 1 niet gelukt om de 2e ronde van de Landelijke beker te behalen. In Sporthal de Schelp was Eredivisionist HV/Veerhuys in een aparte wedstrijd de Urkers met 2-7 de baas.

Vliegende keeper
Om maar meteen het wedstrijdbeeld te schetsen: Vanaf het eerste fluitsignaal speelde Veerhuys met een vliegende keeper. De bezoekers uit Hoorn gecoacht door oud-'t Knooppunt & Tigers Roermond coach Najib Taki koos vanaf het begin voor deze gedurfde tactiek. Bij balverlies van Veerhuys werd de vliegende keeper meteen gewisseld voor de vaste doelman, zodat het niet meteen schade opliep. Duidelijk was dat bij Veerhuys op deze tactiek getraind was in defensief opzicht, want aanvallend bracht het weinig op voor de ploeg van coach Taki.

Omdat Veerhuys gecontroleerd en zonder al te veel risico de spelende keeper-tactiek ten uitvoering bracht, kwam De Kof 1 ook niet echt in de problemen in defensief opzicht. Maar aanvallend kon er niet geprofiteerd worden, omdat er risicoloos van afstand geschoten werd, of bij balverlies meteen druk werd gezet zodat de kansen wie er lagen, meteen onschadelijk gemaakt konden worden.

Voor de Urkers was deze tactiek vervelend om tegen te spelen. Na afloop was het gemor hierover ook wel hoorbaar en ondanks dat het een spannende wedstrijd bleef tot het einde aan toe, kwamen beide ploegen niet echt lekker in de wedstrijd.

Doelpunten
In de eerste helft konden we twee goals noteren. Allereerst was het Veerhuys wie na een mislukte vrije trap aan Urker zijde, in de counter via de snelle David Albert doeltreffend raak schoot (0-1) Maar nog geen minuut later was het Kees de Boer wie de stand alweer in evenwicht bracht en de 1-1 liet aantekenen.

Na rust begon de wedstrijd pas echt tot leven te komen, allereerst was het Jorg Ooievaar wie van dichtbij de 1-2 in het doel schoot, maar net zoals de 0-1 was het vrijwel direct daarna weer De Kof 1 wie de stand in evenwicht bracht. Ditmaal was het Jelbert Loosman wie de 2-2 binnenschoot. Het was een fraaie treffer van de Urker-aanvoerder, wie vanaf eigen doelgebied de bal in het lege doel van Veerhuys schoot.

Het was tevens de eerste en de laatste keer dat De Kof 1 kon profiteren van het feit dat Veerhuys in hun aanval geen keeper op doel had. Er lagen in de tweede helft enkele mogelijkheden om de bal in het lege Veerhuys doel te werken, maar onder andere een bal op de paal en een aantal geblokte schoten brachten geen geluk aan Urker zijde.

Uitlopen
Halverwege de tweede helft was het ongemeend spannend in Sporthal de Schelp. Het was ZVV Urk/Bakkerij de Kof 1 wie het heft in handen leek te hebben, maar twee defensieve onoplettendheden aan Urker zijde zorgden ervoor dat Veerhuys binnen twee minuten weer op een 2-4 voorsprong kwam. Het was een teleurstellende minuut waarin de wedstrijd toch uit handen werd gegeven. Veerhuys wist dan toch toe te slaan en de kansjes die ze kregen meteen te verzilveren, dat is wel een kwaliteit wie op het hoogste niveau niet benut mag laten worden.

Nu De Kof 1 zelf met spelende keeper moest opereren en in de laatste 3 minuten zelf in een alles-of-niets situatie was beland, liep het helaas uit op een forse nederlaag op papier. In de slotminuten wist Veerhuys nog driemaal de bal in het lege doel van de Urkers te schieten, waar de selectie van coach Theo van der Molen in extremis nog hoopte op een mirakel, werd deze avond helaas met een bittere nederlaag afgesloten.

Zuur
Na afloop was er de teleurstelling bij ZVV Urk/Bakkerij de Kof 1 omdat er misschien wel meer in had gezeten. Het is natuurlijk het goed recht van Veerhuys om vanaf het begin deze tactiek te hanteren, maar het spelverloop heeft dit wel beïnvloed, waardoor het affiche waar vooraf op gehoopt werd toch enigszins in de kop werd gedrukt. Voor de Urkers een bekernederlaag met een wrange en zure nasmaak.

Toch moet De Kof 1 weer haar rug rechten over twee weken, als in Sporthal de Schelp het Groningse PKC'83 de tegenstander is.